Mathematics Class 4th Grade » Chapter 12: Measure Capacity, Weight, & Volume
||Chapter 12: Measure Capacity, Weight, & Volume
In this chapter you will learn to:
- Use customary units of capacity and weight.
- Use metric units of capacity and mass.
- Solve problems using logical reasoning.
- Measure and estimate volume.
- Solve problems about elapsed time.
To print out Homework for a lesson, or to go to links that support each lesson, click on the lesson below:
Time on a clock can be measured in seconds, minutes, and hours.
60 seconds =
60 minutes =
15 minutes =
¼ of an hour
30 minutes =
½ of an hour
Clocks move in a clockwise movement.
a.m. is from 12:00 midnight to 11:59 in the morning.
p.m. is from 12:00 in the afternoon to 11:59 at night.
Clocks have a short hand to tell the hour and a long hand to tell the minute.
Each number on the clock represents 5 minutes.
Steps to telling time:
1. Look at the hour hand. The hour hand on the clock below shows the hour is 1:00.
2. Look at the minute hand. The minute hand on the clock below shows that 15 minutes have gone by past the hour. To find the minutes you skip count each number on the clock by 5. The minute hand is on the 3 so 5 + 5 + 5 = 15.
3. Put the hour and the minute together to get the time. The clock below shows 1:15.
4. The lines between the numbers stand for 1 minute. On the clock below the hour is 3:00. Skip counting by the numbers is 35 minutes. There is 1 line past the 7 so we add 1 more minute. 3:00 + 35 minutes + 1 minute = 3:36.
Elapsed time is how much time has passed or the amount of time we have to wait for something to happen. The steps to telling elapsed time are:
1. The first clock shows 8:00. The second clock shows 1:30.
2. First I count how many hours have passed. 8:00 + 1 hr = 9:00, 9:00 + 1 hr = 10:00, 10:00 + 1 hr = 11:00, 11:00 + 1 hr = 12:00, and 12:00 + 1 hr = 1:00. So 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5 hours have passed.
3. Next I count how many minutes have passed. I start at the 5 and skip count until I reach the 6. 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 30 minutes.
4. Then I add the hours to the minutes. 5 hours + 30 minutes = 5 hours 30 minutes.
To watch a time video.
To review and practice telling time.
To practice telling time to hour & half hour.
To practice telling time to 5 minutes.
To practice telling time to nearest minute.
To practice elapsed time.
To practice elapsed time in 1/2 hour.
To practice elapsed time word problems.
Mrs. Travis' Classroom
Dorchester County Public Schools
1103 Maces Lane
Cambridge, Maryland 21613